14/01/2014

FNV eist uitstel herkeuring Wajongers

De FNV eist dat het kabinet de geplande herkeuring van ruim 200 duizend jonggehandicapten met een Wajong-uitkering uitstelt tot er voor hen uitzicht is op werk. Als dat niet gebeurt, staat het sociaal akkoord wat de FNV betreft op losse schroeven.

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts trekken de voorstellen van het kabinet een pijler onder het sociaal akkoord weg: ‘Als staatssecretaris Klijnsma dit niet aanpast, moeten we weer met minister Asscher en premier Rutte om tafel.’

Te snel
Het kabinet wil tussen januari 2015 en januari 2018 alle 240 duizend Wajongers herkeuren. Dat gaat Heerts te snel. ‘Er kan pas mee worden begonnen als er werk is voor die mensen. Anders worden er straks Wajongers goedgekeurd die daarmee met een enkeltje in de bijstand terechtkomen. Sommigen komen dan zelfs helemaal zonder inkomen te zitten omdat ze wat spaargeld hebben of omdat ze bij hun ouders wonen die een inkomen hebben. Dat gaat levens ruïneren en gezinnen ontwrichten’, verwacht Heerts.

De herkeuring is opgenomen in het sociaal akkoord over de arbeidsmarkt tussen het kabinet en de sociale partners. Het gaat de FNV om het tempo, niet om het principe.

De vakcentrale kan niet op bijval rekenen van de coalitie. VVD-Kamerlid Sjoerd Potters voelt niets voor uitstel. ‘We moeten er gewoon op 1 januari 2015 mee beginnen.’ Zijn PvdA-collega John Kerstens wijst de FNV-eis niet op voorhand af, maar omarmt hem evenmin. ‘De PvdA wil zorgvuldiger herkeuringen, verzachting van de financiële gevolgen voor Wajongers en een voorrangspositie voor hen bij de banen die de werkgevers beloven.’ Heerts komt vandaag met zijn oproep tot uitstel naar de Tweede Kamer, die in een hoorzitting betrokkenen ondervraagt over de Participatiewet. 

Gewone baan
Dat is het wetsvoorstel dat met ingang van 1 januari 2015 de bijstand, de sociale werkplaatsen en de arbeidsongeschiktheidsregeling voor jonggehandicapten (de Wajong) samenvoegt. Het is de bedoeling dat ruim 500 duizend mensen die nu onder die regelingen vallen een gewone baan vinden, zo nodig met subsidie. De werkgevers hebben 125 duizend banen voor deze groep beloofd. De gemeenten worden verantwoordelijk voor de uitvoering.

Onderdeel van het plan is de herkeuring van alle Wajongers. Volgens het kabinet werken nu al 100 duizend van hen, vooral bij de sociale werkplaatsen. Het kabinet rekent erop dat na herkeuring nog eens 80 duizend Wajongers kunnen werken.

Die jonggehandicapten raken dan hun Wajong-uitkering kwijt. In principe hebben ze dan recht op bijstand, maar als zij spaargeld hebben of als er een andere uitkering of inkomen in hun huishouden is, krijgen zij niets. Voor mensen die hierdoor in problemen komen, heeft het kabinet 100 miljoen euro achter de hand.

Wajong-regeling geëxplodeerd
De Wajong-regeling is geëxplodeerd nadat de gemeenten in 2004 verantwoordelijk werden voor de bijstand. Gemeenten stuurden veel bijstandsgerechtigden naar het UWV voor een Wajong-keuring omdat zij een aangeboren of als jongere opgelopen handicap hadden. De gemeenten raakten zo een bijstandsklant kwijt, die vervolgens een betere uitkering kreeg van het Rijk. Een volledige Wajong-uitkering bedraagt 75 procent van het minimumloon, bruto 1.485 euro voor een volwassene. Ter vergelijking: de bijstand is voor een paar netto 1.286 euro per maand en voor een alleenstaande netto 643 euro.