14/01/2014

Herkeuring Wajongers

door Wilko Voordouw DEN HAAG – De herkeuring van de ongeveer 240.000 Wajongers gaat volgens het UWV zo’n drie tot vier jaar duren en zal naar schatting 70 tot 120 miljoen euro kosten. Dat bleek gisteren tijdens de hoorzit​ting over de Participatiewet van staatssecretaris Klijnsma.

In die wet worden drie wetten sa​mengevoegd voor mensen die kunnen werken, maar daarbij on​dersteuning nodig hebben. Het gaat om de Wet Werk en Bij​stand, de Wet Sociale Werkvoor​ziening (WSW) en de Wajong voor jong-gehandicapten. De uit​voering van die wet komt in han​den van de 403 gemeenten. Er wordt een stevige bezuiniging van op termijn 1,7 miljard euro ge​realiseerd. De 240.000 Wajongers worden vanaf 1 januari 2015 her​keurd, zo is afgesproken binnen het Sociaal Akkoord. Wie 100 pro​cent niet kan werken, blijft bin​nen de Wajong, de overigen wor​den overgeheveld van het UWV naar de gemeente. Daar krijgen ze eventueel een bijstandsuitkering of er volgt re-integratie naar de ar​beidsmarkt.

Gisteren gooide voorzitter Ton Heerts van de FNV een steen in de vijver door te stellen dat hij pas over herkeuring wil praten, als er ook werk is voor die jonge​ren. „Het gaat mij niet om het principe van de herkeuring, maar om het tempo waarin dit gebeurt. De FNV is tegen een enkeltje bij​stand. Mensen moeten uitzicht hebben op een echte baan”, zo leg​de hij gistermiddag uit tijdens de hoorzitting van de Kamercommis​sie Sociale Zaken. Heerts kreeg bij​val van voorzitter Maurice Lim​men van het CNV. Ook bleek dat er nog veel ondui​delijk is over de toekomstige uit​voering van de wet, die op 1 janua​ri 2015 moet ingaan. Vooral bij de gemeenten heersen gemengde ge​voelens. Zij zijn bang dat de wet hen in grote financiële proble​men gaat brengen. „De begelei​ding en ondersteuning staan on​der druk door de forse bezuinigin​gen. Minder begeleiding betekent meer mensen die aan de kant staan”, zo betoogde burgemeester Jan Hamming van Heusden na​mens de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Gemeenten als Hen​gelo, en krimpregio’s als Oost-Groningen en de oostelijke mijnstreek vrezen financieel kop​je onder te gaan. Heerlen heeft bij​voorbeeld ruim drie keer zoveel mensen in de bijstand en twee keer zoveel mensen in WSW en Wajong dan landelijk. „Wij gaan het niet redden”, zegt wethouder Riet de Wit. Haar collega Klaas Steenhuis uit Veendam: „We zul​len zwaar moeten bezuinigen op voorzieningen als de bibliotheek en de muziekschool.”