23/10/2012

“Doe iets met de hoge jeugdwerkloosheid.”

Kick-start op de arbeidsmarkt voor werkzoekende jongeren door Startersbeurs

Auteur: De WerkMarkt    Tags:      Datum:  5 oktober, 2012  |  Geen reacties

Bijna 13 procent van de jongeren onder de 25 jaar zit zonder werk. Een jaar geleden was dat 8,6%. “Iedereen zit met de handen in het haar om de hoge jeugdwerkloosheid,” zegt IJmert Muilwijk van CNV Jongeren. Samen met FNV Jong en arbeidsmarktprofessor Ton Wilthagen lanceren zij vandaag de Startersbeurs. 400 euro van de gemeente plus minimaal 100 euro van de baas. Tilburg heeft als eerste gemeente al interesse getoond. Jongeren zelf zijn ook positief over het plan.

Activering van jongeren is beter dan in een uitkeringssituatie belanden. Muilwijk: “Niemand heeft er baat bij als je op jonge leeftijd langs de kant komt te staan. De Startersbeurs is activerend en geeft je aansluiting op de arbeidsmarkt.”

Kick-start voor jongeren
Collega Dennis Wiersma van FNV Jong: “In tegenstelling tot het begin van de crisis wordt er nu vrijwel niets tegen jeugdwerkloosheid gedaan. De Startersbeurs biedt jongeren de kans op een kick-start op de arbeidsmarkt zonder dat daar gigantische kosten tegenover staan”.

De Startersbeurs
Het voorstel ziet er ongeveer zo uit. Gemeenten bieden schoolverlaters die onder de 27 jaar zijn, nog geen werkervaring hebben en korter dan een jaar werkzoekend zijn de Startersbeurs aan van 400 euro per maand. Voorwaarde is dat zij zelf een bedrijf bereid vinden om hen gedurende een periode van maximaal zes maanden relevante leer/werkervaring te laten opdoen. Het bedrijf moet dat bedrag matchen met ten minste 100 euro per maand, zodat de jongere in totaal over een Startersbeurs van ten minste 500 euro per maand beschikt.

Overzichtelijk en besparend voor gemeente
De gemeente is een overzichtelijk bedrag (maximaal 2400 euro per jongere) kwijt voor een Starterbeurs van 6 maanden. Ook bespaart men op de bijstand en op uitgaven aan jeugdzorg, overlast, criminaliteit e.d.
Tilburg heeft als eerste gemeente interesse getoond in het plan.

Leer/werkbanen
De Startersbeurs stimuleert ‘werkend leren’. De werkgever moet duidelijk maken dat de jongere werk doet met een stevige leer/opleidingscomponent. Hij of zij wordt boventallig ingezet, dus niet in de plaats van een bestaande medewerker. Vooral voor MKB bedrijven biedt dit kansen om toch jongeren “aan te nemen” en daarmee te laten zien dat ook zij verantwoordelijkheid nemen voor het nijpende probleem van de jeugdwerkloosheid.

Jongeren positief
Gaat dit plan de jongeren aan het werk helpen of is het niet meer dan een doekje voor het bloeden? Wat denken jongeren daar zelf van?
Uit een panel van Een Vandaag (1.500 jongeren) blijkt dat tweederde van de jongeren voor de invoering van de startersbeurs is. Maar een meerderheid (55%) verwacht dat het niet afdoende is  om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan.

Goed opstapje
Tweederde (65%) denkt dat het na het opdoen van werkervaring met de startersbeurs gemakkelijker is om aan een baan op niveau te komen. Zij vinden (73%) dat de beurs er ook zou moeten zijn voor jongeren die al langer dan een jaar werkzoekend zijn. In het huidige plan is dat niet het geval.
Ook de hoogte van de beurs, 500 euro per maand, lijkt goed aan te sluiten. De grootste groep jongeren (43%) vindt dit een goede vergoeding; 24 procent vindt deze te laag en 22 procent te hoog.

Bronnen: CNV Jongeren, Een Vandaag, Metro