Medewerkerstevredenheid stijgt bij bedrijven waar mensen werken met ee0n arbeidsbeperking. Op deze foto: Jaco Schouten bij partner Brandwijk kerstpakketten. (Fotografie: Cynthia Brandwijk)Sommige onderzoeksresultaten klinken bijna te mooi om waar te zijn. De Normaalste Zaak hield een enquête onder z’n partners en wat bleek: de medewerkerstevredenheid stijgt bij bedrijven waar mensen werken met een arbeidsbeperking.

Het blijkt dat medewerkers het prettig vinden om voor een maatschappelijk geëngageerd bedrijf te werken. Zij zijn daar trots op en hebben een positief beeld van hun eigen werkgever. Bovendien is de werksfeer beter bij bedrijven met een divers personeelsbestand en dat heeft weer een positief effect op het ziekteverzuim. Want, en dat weet iedere ondernemer: een goede werksfeer leidt tot goede resultaten.

Trots
Aannemingsbedrijf K. Dekker uit Krabbendam was een van de bedrijven die de enquête invulde. Hoofd Markt & Communicatie Siem Goede is een man die geen blad voor de mond neemt. “Wij zijn bouwers uit een klein dorp in Noord- Holland. Empathie en geduld behoren misschien niet tot de sterke kanten van onze medewerkers, maar de sociale cohesie is hier sterk. Als er bij ons dus een jongen van de praktijkschool komt en onze medewerkers kennen hem of zijn ouders, dan lopen ze graag een stapje harder en zijn trots als het lukt om zulke jongens goed aan de slag te krijgen. En die trots zorgt weer voor motivatie bij alle medewerkers!”

Positieve sfeer
Ook Jacob Jan de Vries, de filiaalleider van de Deen supermarkt in Broek op Langedijk, merkt dat zijn medewerkers trots zijn dat er drie mensen met een arbeidsbeperking volwaardig meedraaien in het filiaal. “Voor mijn medewerkers, en overigens ook voor mijn klanten, horen ze er helemaal bij. Ze zijn een onmisbaar deel van het team en dragen er op hun eigen manier aan bij dat de sfeer bij ons zo goed en positief is.”

Dalend ziekteverzuim
Tom Plug, adviseur Compensation & Benefits bij KPN, constateert dat medewerkers op afdelingen waar mensen met een beperking werken anders aankijken tegen ziekte en verzuim. “Wajongeren bijvoorbeeld hebben vaak een andere houding ten opzichte van werk. Dat is niet zo vanzelfsprekend voor hen als voor onze andere medewerkers. Als die zien welke hindernissen Wajongeren soms moeten overwinnen om te kunnen werken en zich dan ook nog snotterend en hoestend naar het werk slepen, motiveert hen dat om de eigen problemen wat te relativeren.”

Extra motivatie
Hilda Hendriks, directeur van het schoonmaakbedrijf Hendrik Bedrijfsdiensten, ziet dat medewerkers met een beperking andere medewerkers kunnen motiveren. “Als wij onze mensen bijvoorbeeld een keertje vragen langer door te gaan of om extra uren te draaien, is men daar altijd toe bereid. Zeker ook omdat onze medewerkers zien dat ook de mensen met een beperking zich het vuur uit de sloffen lopen. Wij doen het met en voor elkaar.”