12/12/2013

Nieuwe, slimme verbindingen nodig

Gemeenten moeten en willen steeds meer taken van de rijksoverheid overnemen, ook als het om werk en participatie gaat. Die taken kunnen of willen ze niet altijd volledig zelfstandig uitvoeren. Samenwerking met private partijen, zoals uitzendondernemingen en re-integratiebedrijven, is dan nodig om werkzoekenden aan banen te helpen. Publiek-private samenwerking op de arbeidsmarkt staat daarom ook volop in de belangstelling van gemeenten. Wat voor samenwerkingsprojecten zijn daarvoor nodig? Welke regels moeten overboord en welke aannames moeten betrokkenen laten varen?

Bij het congres op 2 december waren zo’n 350 vertegenwoordigers van gemeenten, UWV en uitzendorganisaties aanwezig om kennis, ervaringen, kritische noten en inspiratie te delen.

Nieuwe partners vinden elkaar

Wat voor samenwerkingsprojecten zijn daarvoor nodig? Welke regels moeten overboord en welke aannames moeten betrokkenen laten varen?
Uitzendorganisaties pleiten voor snellere werkprocessen bij samenwerking en beter zicht op het werkzoekendenbestand van gemeenten. De publieke spelers willen van uitzendorganisaties een grotere rol bij het bemiddelen van werkzoekenden die verder van de arbeidsmarkt af staan.
Op beide vlakken lijken de ‘nieuwe partners’ elkaar te vinden. Vooral omdat cultuurverschillen in de praktijk overbrugbaar blijken. Dit blijkt ook uit vier voorbeeldprojecten in Den Haag, Leeuwarden, Doetinchem en Zuid-Limburg. De voorbeelden werden in de ochtend door belangstellenden op locatie bekeken tijdens werkbezoeken.

Bewuste keuzes maken

Tijdens het congres is ook een Argumentenkaart gepresenteerd die moet bijdragen aan betere gesprekken en besluitvorming over publiek-private samenwerking bij arbeidsbemiddeling. De gebundelde voor- en tegenargumenten helpen de betrokkenen meer bewuste keuzes te maken.
“Het moet zorgen voor betere gesprekken, discussies en zorgvuldiger besluitvorming”, zegt directeur Frank Kalshoven van De Argumentenfabriek, de maker van de kaart. De Argumentenkaart is opgesteld vanuit publiek perspectief. “Voor hen is samenwerking het meest ingewikkeld en nu kunnen private spelers ook door de publieke bril meekijken.” De Argumentenkaart wordt verspreid door initiatiefnemers VNG, UWV en ABU.

 Werken met een beperking

Om meer kansen te bieden voor werkzoekenden die nu niet aan de slag komen, is een nieuwe mindset nodig. Dit bepleit de Rotterdamse wethouder Korrie Louwes (o.a. arbeidsmarkt en participatie) in een toekomstvisie op publiek-private samenwerking. “De onderkant van de arbeidsmarkt is ingewikkeld. Er zijn meer slimme verbindingen nodig. Juist nu is het een geschikt moment. Met de sectorplannen zijn er gouden kansen.”

Werknemers van de toekomst

De wethouder vraagt ook extra aandacht voor werkzoekenden die door een psychische beperking aan de kant staan. “Over hen bestaan vooral stigmatiserende plaatjes. Die kloppen niet. Een kwart van de mensen heeft een psychische beperking. Ze zijn dus overal. Met meer aandacht kunnen mensen die uit de roulatie zijn, de werknemers van de toekomst worden. Het vraagt vooral dat we ons beter in elkaar verdiepen”, aldus Louwes.

Bron: ABU