28/10/2013

Tweede kamer wil dat Wajongers zorgvuldig worden overgedragen naar Gemeenten

Vooruitlopend op het definitieve wetsvoorstel hebben verschillende partijen tijdens het algemeen overleg op 11 oktober kritische kanttekeningen geplaatst bij de Participatiewet. Vooral met de herkeuring van alle Wajongers hebben Kamerleden moeite. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) wil nu bekijken of het mogelijk is om een deel van de Wajongers, van wie op grond van hun dossier al duidelijk is dat zij duurzaam en volledig arbeidsongeschikt zijn, te ontzien.

Kamerleden drongen bij de staatssecretaris aan op zorgvuldigheid bij de overheveling van Wajongers naar gemeenten. Ze opperden onder andere om Wajongers met betere kansen op werk het eerste over te hevelen naar de gemeenten. Daarnaast pleitten diverse Kamerleden voor een betere beloning voor arbeidsongeschikten die om medische reden in deeltijd werken. Zij zouden het cao-loon of het wettelijk minimumloon (wml) moeten verdienen met zo nodig een aanvulling vanuit de bijstand.

Wsw-ers minder loon

VVD en D’66 willen het beloningsregime van Wsw’ers versoberen en in lijn brengen met de arbeidsmarkt. Zij vinden het verschil met andere doelgroepen zoals de Wajong te groot. Ook zijn ze bang dat cao-lonen hoger dan het wml mensen belet vanuit de Participatiewet aan het werk te gaan bij reguliere werkgevers.

Beleidsvrijheid voor gemeenten

CDA-Kamerlid Heerma riep kabinet en Kamer op om gemeente beleidsvrijheid te gunnen. Niet de ‘stickertjes’ maar de individuele omstandigheden moeten volgens het CDA bepalend zijn voor de ondersteuning die gemeenten burgers kunnen geven. “Als je alles van bovenaf regelt ben je niet bezig met decentraliseren, maar maak je van de gemeente een uitvoeringsinstantie van de Rijksoverheid”, aldus Heerma.

Zachte landing voor Wajongers

Voor Wajongers die na de herkeuring weer helemaal of gedeeltelijk aan het werk moeten moet er een overgangsregeling komen. Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid John Kerstens.
Om te voorkomen dat deze jongeren direct geconfronteerd worden met de bijstand moet staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zorgen voor “een zachte landing”. Kerstens denkt daarbij bijvoorbeeld aan het tijdelijk opschorten van uitkeringsbeperkende maatregelen als de vermogens- en partnertoets.

Klijnsma wil deel jonggehandicapten ontzien bij herkeuring

Staatssecretaris Klijnsma  wil bekijken of een deel van de jonggehandicapten in de Wajong niet bij een keuringsarts hoeft te worden herkeurd. Klijnsma reageert daarmee op Kamerlid John Kerstens. Die pleitte er voor om het regime van herkeuringen te beperken voor mensen bij wie overduidelijk vaststaat dat diegene duurzaam arbeidsongeschikt is.
In het sociaal akkoord is afgesproken dat jongeren die nu een arbeidsongeschiktheidsuitkering (Wajong) krijgen worden herkeurd.
“Moeten deze mensen allemaal weer door dat herkeuringsstramien of kunnen we daar gelaagdheden in aanbrengen?”, vroeg Klijnsma zich hardop af. Ze zei te voelen voor het tweede.