07/02/2013

Zeven keer voordeel voor werkgevers om meer met arbeidsgehandicapten te werken

Werkgevers blijken niet zo goed op de hoogte zijn van alle financiële stimulansen die er zijn om werkzoekenden met een arbeidshandicap aan het werk te helpen. Naast een ervaren en toegewijde werkkracht kan het dus ook financieel voordeel opleveren. Vanaf 2015 gaat zeer waarschijnlijk een banenquotum gelden. Maar ook nu kunt u al uw voordeel doen met arbeidsgehandicapte werkzoekenden. Van welke subsidies en kortingen kunt u nu al gebruik maken?

Vrijwillig stimuleren van bedrijven om meer arbeidsgehandicapten aan te nemen, werkt tot nu toe onvoldoende. De overheid wil daarom een banenquotum » gaan instellen. Dat betekent dat 5 procent van het personeelsbestand voor 2021 uit werknemers met een arbeidsbeperking moet bestaan. Het betreft bedrijven die minimaal 25 werknemers in dienst hebben en de boete is €5.000 per ‘niet aanwezige’ arbeidsgehandicapte.

Werkgever over de streep trekken

Staatssecretaris Klijnsma is vast van plan de 5% norm in te voeren, al geeft ze aan flexibel over de uitvoering te willen zijn.  Ze noemt zelf een aantal voorbeelden, waarmee ze wil aangeven dat er bedrijfsmatige oplossingen mogelijk zijn als werkgevers breder gaan denken: “Bij Philips zitten autisten, bij cateraars kunnen lichtverstandelijke gehandicapten terecht en bij callcenters werken blinden.”

Maar waarom wachten tot de overheid u dwingt? Wie als werkgever nu al serieus gaat zoeken naar oplossingen om arbeidsgehandicapten  aan het werk » te zetten, kan niet alleen straks een mooi voordeel hebben.  Er zijn ook nu al verschillende mogelijkheden om voordeel te behalen.

Zeven keer voordeel

De WerkMarkt zet zeven stimulerende subsidies en maatregelen voor de arbeidsgehandicapte werkzoekende op een rij.

1. Loondispensatie

Neemt een werkgever een jongere in dienst met een Wajong-uitkering (tussen 17 en 30 jaar) die door ziekte of handicap meer moeite met werken dan gezonde collega’s, dan kan er sprake zijn van loondispensatie. De werkgever hoeft dan niet het volledige loon te betalen. De hoogte en duur van de loondispensatie bedraagt een half jaar tot vijf jaar afhankelijk van het rapport van de arbeidsdeskundige. De Wajonger krijgt het loon door UWV aangevuld tot max het uitkeringsniveau.

2. De 50+ Mobiliteitsbonus 

Een werkgever die een arbeidsgehandicapte van 50 jaar of ouder in dienst neemt, krijgt maximaal 3 jaar een bonus van € 7000 per jaar. Het kabinet-Rutte-Asscher wil extra geld uittrekken voor de mobiliteitsbonus.

 

3. Premiekorting 

Voor arbeidsgehandicapte werknemers hoeft de werkgever minder premie WW en WIA te betalen. Door de premiekorting is het voor de werkgever voordeliger om deze mensen aan te nemen of aan het werk te houden.

4. No-riskpolis 

Een werkgever die een arbeidsgehandicapte in dienst neemt, wordt schadeloos gesteld als de werknemer ziek wordt. Na 13 weken wordt de Ziektewetuitkering overgenomen door UWV. Hierdoor kost het ziekteverzuim de werkgever weinig geld. De polis geldt vijf jaar vanaf de eerste werkdag. De no-riskpolis geldt voor o.a. voor arbeidsgehandicapten met een WAO, WIA, Wajong of Waz uitkering en bij een werkgever gaan werken.

 5. Vergoeding aanpassingen werkplek

Een werkgever kan de kosten voor aanpassing van de werkplek vergoed krijgen. Het moet dan gaan om aanpassingen voor een arbeidsgehandicapte met een contract van minimaal zes maanden. Daarnaast gaat het om noodzakelijke hulpmiddelen en/of een belangrijke aanpassing van de werkplek, die de werknemer niet zelf kan meenemen.

6. Geen premie bij kort werk minder dan 6 weken 

Hebt u een uitkering en kunt u voor maximaal zes weken ergens aan de slag? Dan hoeft de werkgever geen premie WW en WIA voor u te betalen. Dat maakt het voor de werkgever voordeliger om u werk te geven. En u krijgt de kans om werkervaring op te doen. In een kalenderjaar mag u (helaas) maar één keer met deze premievrijstelling werken.

 7. Werken op proef 

Werkzoekenden met een WGA-, WAO-, Waz-, Wajong- of ZW-uitkering kunnen een paar maanden op proef gaan werken bij een werkgever. Op die manier kunt u wennen aan het bedrijf en kijken of het werk u bevalt. De werkgever kan bekijken of u geschikt bent voor de baan. U houdt ondertussen gewoon uw uitkering; de werkgever hoeft u dus geen salaris te betalen.
De proefperiode duurt in principe twee maanden. Maar mensen met een ziekte of beperking kunnen het UWV vragen om een langere proefperiode. Het werk dat u gaat doen moet wel een echte baan zijn. En de werkgever moet van plan zijn om u na de proefperiode in dienst te nemen, als u geschikt bent.